Рецептата е на Йоланта Делибозова
Какво да купим?
500 гр. брашно
250 мл. топла вода
10 гр. сол
50 гр. захар
20 гр. жива мая
250 мл. топла вода
10 гр. сол
50 гр. захар
20 гр. жива мая
125 гр. меко масло за намазване
1 яйце и 1 с.л. прясно мляко за замазване
1 яйце и 1 с.л. прясно мляко за замазване
Приготвяне
Замесваме меко, еластично тесто без да изчакваме предварително да шупне маята. Тестото се оставя да отпочине 10-15 минути, покрито с фолио и се разточва на тънка правоъгълна кора. Намазва се с масло, прегъва са на две, отново се намазва и прегъва и така няколко пъти, докато се получи кубче от тестото, което е невъзможно да сгънем повече. За това първо намазване е необходимо половината масло (т.е. около 60 гр.). Тестото се завива с фолио (или се слага в плик) и се оставя във фризера (не хладилника) да стегне за 30 минути. Отново се разточва и същата процедура се повтаря с останалото масло. Отново се оставя във фризера за още 30 минути. Тестото се разточва на колкото се може по-тънка кора и се режат равнобедрени издължени триъгълници, които се завиват на кифли (от късата страна към върха) с плънка по желание - солена или сладка. Аз не сложих никаква плънка, за да може да се ядат и по двата начина след изпичане. Но и без плънка са страшно вкусни. Редят се в тава, застлана с пекарска хартия и се оставят да втасат за 30 минути. След това се намазват с разбитото яйце и прясното мляко и се пекат в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 20-25 минути. Получават се около 10 бр. достатъчно големи кроасанчета от това количество тесто. След като изстинат (и ако останат) се съхраняват в пликче или кутия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар