събота, 15 август 2015 г.

Кроасани с масло

 
Рецептата е на Йоланта Делибозова

Какво да купим?
500 гр. брашно
250 мл. топла вода
10 гр. сол
50 гр. захар
20 гр. жива мая
125 гр. меко масло за намазване
1 яйце и 1 с.л. прясно мляко за замазване


Приготвяне
Замесваме меко, еластично тесто без да изчакваме предварително да шупне маята. Тестото се оставя да отпочине 10-15 минути, покрито с фолио и се разточва на тънка правоъгълна кора. Намазва се с масло, прегъва са на две, отново се намазва и прегъва и така няколко пъти, докато се получи кубче от тестото, което е невъзможно да сгънем повече. За това първо намазване е необходимо половината масло (т.е. около 60 гр.). Тестото се завива с фолио (или се слага в плик) и се оставя във фризера (не хладилника) да стегне за 30 минути. Отново се разточва и същата процедура се повтаря с останалото масло. Отново се оставя във фризера за още 30 минути. Тестото се разточва на колкото се може по-тънка кора и се режат равнобедрени издължени триъгълници, които се завиват на кифли (от късата страна към върха) с плънка по желание - солена или сладка. Аз не сложих никаква плънка, за да може да се ядат и по двата начина след изпичане. Но и без плънка са страшно вкусни. Редят се в тава, застлана с пекарска хартия и се оставят да втасат за 30 минути. След това се намазват с разбитото яйце и прясното мляко и се пекат в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 20-25 минути. Получават се около 10 бр. достатъчно големи кроасанчета от това количество тесто. След като изстинат (и ако останат) се съхраняват в пликче или кутия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар