петък, 14 април 2017 г.

Кюфтета с бял сос


Какво да купим?
за кюфтенцата:

500 гр. кайма (смес от свинско и телешко мляно месо)
1 к.ч. ориз
1 белтък
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
1/3 връзка магданоз
2-3 с.л. брашно за овалване
 
за бульона:
1 глава лук
1 морков
1/3 връзка магданоз
сол
 
за застройката:
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
2 яйца + останалия 1 жълтък
200 мл. прясно мляко
300 гр. кисело мляко
сока и кората на 1/2 лимон
мащерка

бял пипер
сол





Приготвяне
 

Каймата се омесва много добре с добре измития ориз, наситнения магданоз, подправките и белтъка. От нея се оформят с ръце малки кюфтета, които се овалват и изтупват добре от брашното. Нарязваме на дребно лук, морков и магданоз, които  се задушават за минутка в лъжица сгорещено олио и се заливат с 1,5 л. подсолена гореща вода. Зеленчуците се варят десетина минути и при тях се пускат оформените и оваляни в брашно кюфтенца. След около 20 минути те се изваждат, а зеленчуковия бульон се пасира.
В дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното при непрекъснато бъркане. Добавя се пасирания бульон и се разбърква. Яйцата и жълтъкът се разбиват заедно с млеката и се прибавят към сгъстения бульон на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. Прибавят се подправките и сока и кората на лимона. Кюфтета се връщат в соса и се варят още 5 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар