събота, 14 февруари 2015 г.

Мусака в тесто


Какво да купим?
за тестото:
450 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче мая
1 ч.л. оцет
1 с.л. олио 

1 с.л. масло
2/3 ч.ч. топла вода

за плънката: 

450 гр. кайма
2 малки глави лук
1/2 стрък праз лук

4 големи картофа
1 морков
1 червена чушка 
черен пипер
червен пипер
чубрица 

розмарин
1 връзка магданоз
олио
сол 



Приготвяне
Пресейте брашното в голяма купа. В топлата вода разтворете добре маята и захарта. Изчакайте 5 минути да шупне. Добавете солта, олиото, маслото и оцета. Започнете да добавяте от пресятото брашно и омесете меко тесто, което се намазва с олио, покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса за около час или докато удвои обема си.

Обелете, нарежете на кубчета и сварете картофите в тенджера с вода. Запържете без мазнина каймата в тиган. При готовност я извадете в чиния. В останалата  в тигана мазнина, задушете лука и зеленчуците. Върнете каймата и прибавете вече сварените картофи и подправките. Объркайте цялата плънка внимателно, за да не се натрошат картофите и отделете сместа настрана да се охлади. Поръсете я с нарязания магданоз.
Замесете тестото с малко брашно и го разделете на две части като едната е малко по-голяма от другата. Покрийте тавичката с пекарска хартия или я намажете с олио и поръсете с брашно. По голямата част от тестото се разточва на кръг, който трябва да покрие дъното и стените на тавичката. Върху тестото се слага плънката и се разпределя равномерно. Отгоре се разстила останалото тесто, което също сте разточили на кръг. Оформете краищата на тестото, за да покрие изцяло плънката. Намажете с олио с помощта на четка и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до около 30-35 минути като следите за готовността. След като извадите готовият лучник, напръскайте го със студена вода и покрийте с кърпа. Изчакайте да изстине поне 15-20 минути преди да нарежете.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар