неделя, 12 ноември 2017 г.

Торта с тиква, тахан, лешници



Какво да купим?
за блата:
200 гр. запечени, обелени, безсолни лешници
100 гр. стафиди

3 с.л. разтопено кокосово масло


за крема:

500 гр. печена тиква
120 мл. кокосово мляко (може и краве прясно мляко)
6 с.л. мед

5 с.л. разтопено кокосово масло
5 с.л. рожков или какао
3 с.л. лешников тахан (може и бадемов)
1 пак. желатин
1 ванилия
щипка сол



Приготвяне
Накиснете стафидите за около 30 минути в топла вода или някакъв ликьор, ром, коняк.Смелете предварително запечените и обелени лешници в кухненски робот. Прибавете отцедените стафиди и маслото. Поставете ринг за торта в поднос или тортена чиния и сложете от вътрешната му страна ацетатна хартия, за да е по-лесно отделянето на тортата от ринга след това. Разпределете равномерно сместа, изравнявайки с лъжица. Оставете блата в хладилник за половин-един час.

Смесете всички съставки за крема в голяма купа: печената тиква (леко топла), какаото, тахана, меда, кокосовото масло, млякото, ванилията и щипка сол. Смелете всичко с блендер, докато се получи еднородна смес. Опитайте крема и преценете според вкуса ви дали да добавите още мед или още какао, в зависимост от това, колко сладък искате да бъде. Разтворете желатина в 2-3 с.л. студена вода и след 5 минути, разтопете получилата се каша на водна баня. Прибавете желатина към готовия крем и разбъркайте добре.
Извадете охладения блат от хладилника и го залейте с крема. Приберете отново в хладилника за поне няколко часа.
Украсете с ядки или шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар