сряда, 24 октомври 2018 г.

Торта с шоколад и цели банани


Оригиналната рецепта е от тук: www.lussisworldofartcraft.blogspot.com 

Какво да купим?
за блата:
4 яйца
100 гр. захар
1 ч.ч. брашно
4 с.л. прясно мляко
30 гр. какао
1/2 пак. бакпулвер

За крема:
200 гр. животинска сметана
100 гр. заквасена сметана или цедено кисело мляко
1/2 пакетче желатин
50 гр. какао
захар на вкус
1бр. ванилия

6 банана
шоколадов ганаш (200 гр. сметана 200 гр. натурален шоколад)
карамелен сироп за напояване (1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода)
пурички и шоколадови топчета за украса



Приготвяне
За направата на карамелен сироп са необходими захар и вода в съотношение 1:2. Аз направих по-малко сироп- половин чаша захар и една чаша вода. Разтопената захар не се бърка, а само се разклаща съда. След като добие златист цвят, прибавяме водата и оставяме да поври за малко, докато карамелът на дъното се разтвори напълно във водата. Охлажда се напълно. 

За направата на блата е необходимо да разбием яйцата и захарта. Сухите съставки (брашно, какао, бакпулвер) се пресяват в купа и се прибавят на части към яйчената смес заедно с млякото. Готовата смес изсипвам в застлана с пекарска хартия тавичка. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност. 

Ганашът се прави като се разтопи шоколад на водна баня и се смеси добре със сметана до хомогенност. 



След като блатът е готов, охладен и изравнен започва реденето на тортата в ринг или форма с падащо дъно. Слага се блатът, който се напоява добре с карамеления сироп. След това се разпределя малко от ганаша, редят се бананите (цели, не нарязани) и накрая се разпределя върху и между тях останалта част от ганаша.

Оставяме недовършената торта в хладилника, докато се охлади и се започва крема. Разбиваме сметаната с мискер със захар на вкус. Добавяме какаото и ванилията. Накрая добавяме заквасената сметана и разбъркваме с шпатула до хомогенност. Предварително разтворен във вода желатин, разтопяваме на водна баня и прибавяме на тънка струя към крема. Разбъркваме отново добре и разпределяме върху тортата. Оставяме я в хладилника за няколко часа да се охлади добре. 

Измазваме с ганаш, направен от останалите 100 гр. шоколад и 100 гр. сметана, а с помощта на пош украсяваме тортата като шприцоваме остатъка. Редим пурички и шоколадови топченца по вкус.

В оригиналната рецепта има ром, който може да се сложи в крема.




Няма коментари:

Публикуване на коментар