четвъртък, 4 юли 2019 г.

Тутманик тип "Маймунски хляб"


Какво да купим?
за тестото:
500 гр. бяло брашно
30 гр. масло
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол

за пълнежа:
300 гр. сирене
2 яйца
100 гр. масло
прясна подправка, например мащерка



Приготвяне
Маята се разтваря в хладкото мляко, заедно със захарта и се оставя за 15 минути в покрит съд да шупне. След това се добавят към нея останалите съставки: разтопеното масло, яйцето, солта. Започваме да добавяме от пресятото брашно, разбърквайки с лъжица, докато замесим меко, еластично тесто. Оставяме го да втаса на топло, покрито с кърпа, за около 40 минути. 
Плънката се прави като се натроши сиренето и се смеси с разбърканите яйца. 
Тестото се разточва на правоъгълна кора и се нарязва на квадрати. Във всеки квадрат се слага по малко от плънката (около чаена лъжица) и се затваря така, че да се получат топки, които се заглаждат с кръгови движения между двете длани. Всяка топка се потапя в разтопеното масло, овкусено с подправка по желание. Топките се нареждат в намаслена форма за кекс. Оставят се да втасат още веднъж за около 40 минути. Тутманикът се пече на 180 градуса около 40 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар