Това е оригиналната рецепта:
Аз направих някои съвсем малки промени. Диаметърът на формата е 24 см.
Какво да купим?
За основата:
20 гр. сусам
60 гр. филирани бадеми
100 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно
70 гр. брашно от тапиока
50 гр. фино смлени филирани бадеми
50 гр. захар
2 щипки сол
2 бр. ванилия
200 гр. студено масло на кубчета
1 яйце
За крема:
300 гр. боровинки
3 с.л. сладко от ягоди
475 гр. натурално крем сирене Филаделфия
100 гр. захар
2 бр. ванилия
40 гр. брашно
4 яйца
200 гр. заквасена сметана
За украсата:
3-4 с.л. сладко от ягоди
100 гр. боровинки
100 гр. къпини
100 гр. малини
мента
Приготвяне
Бадемите (60 гр.) и сусамът се запичат до златисто в сух тиган.
Бързо загарят, затова трябва да се наблюдават и разбъркват постоянно. В купа се смесва
брашното (аз умишлено смесих три вида брашна, но може да се използва и само
бяло брашно), смлените бадеми (другите 50 гр.), захарта, ванилията и солта. Маслото
се добавя на кубчета и с пръсти се претрива, докато сместа стане на трохи.
Добавя се яйцето и се замесва гладко тесто. Накрая се прибавят и сусама и запечените бадеми
като съвсем за кратко се доомесва цялото тесто и се увива с фолио, за да
престои в хладилника един час. От топлината на ръцете е възможно да лепне, но
след охлаждането му ще се работи по-лесно с него.
За пълнежа: 300 гр. от боровинките заедно с три лъжици от сладкото се кипват в касерола, пасират се и се оставят настрана, докато се охладят. Крем сиренето, захарта, ванилията и брашното се разбъркват и към тази смес се добавят разбитите предварително с вилица яйца. Накрая се добавят пасираните боровинки и заквасената сметана.
Фурната се загрява на 160 градуса. Форма с диаметър 24 см. се
покрива с пекарска хартия. Най-лесно е тестото да се разточи върху хартията и
заедно да се прехвърлят във формата. Тестото много лесно се обработва с пръсти, затова се изравнява с притискане, така че да е равномерно разпределено като
дебелина и височина на борда. Цялото тесто се надупчва с вилица (не само
основата, но и борда) и се изсипва боровинковата смес. Чийзкейкът се пече около
50 минути. При разклащане на формата, кремът в средата трябва да е леко мек (и
да пружинира), а не да е напълно стегнат. Щом изстине на стайна температура се
прехвърля в хладилник да се охлади за един ден. Точно преди сервиране се намазва
с останалото сладко и се украсява със свежи плодове и листенца от мента.
Няма коментари:
Публикуване на коментар