Kакво да купим?
за пареното тесто:
100 мл. прясно мляко
100 мл. вода
100 гр. масло
140 гр. брашно
2 с.л. захар
щипка сол
5 яйца
за крема:
500 мл. прясно мляко
2 жълтъка
100 гр. захар
2 с.л. нишесте
ванилия
Приготвяне
Всички продукти за пареното тесто (без яйцата и брашното) се слагат в касерола и щом течността кипне се изсипва брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. След няколко секунди тестото ще стане на топка, отделяйки се изцяло от стените на съда. Премахва се от котлона и се оставя настрана. Яйцата се разбъркват в друг съд с вилица или тел и се добавят на 5 части към тестото, отново при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Всяка част се добавя едва след като тестото е поело предишната част и е станало хомогегенно. От получената смес се оформят мали топчета с чаена лъжица върху пекарска хартия. Може да се ползва и пош или шприц и да се оформят продълговати еклери. Изпичат се за 20 минути на загрята на 200 градуса фурна, която не се отваря, докато не станат готови. От това количество парено тесто излизат 2 тави малки еклерчета. Оставят се да се охладят.
400 гр. от млякото и захарта
се кипват. В друга купа се разбиват жълтъците, останалото мляко и нишестето. На
тънка струя и при непрекъснато разбъркване с тел се изсипва млякото при
жълтъчената смес и след това всичко се връща в съда, където е кипнало млякото.
Добавя се ванилията и се разбърква до скъстяване. Покрива се със свежо фолио
(долепяйки го плътно по повърността на крема), за да не хване коричка, докато
изстива. Когато и кремът, и еклерите са изцяло охладени, в тях се правят малки
прорези с нож и се напълват с него. Може да се поръсят с разтопен черен шоколад
на тънка струя. Може и вместо захар да се сложи черен шоколад при връщането на крема
на котлона за сгъстяването.
Няма коментари:
Публикуване на коментар