По рецепта на Катерина Спасова
Какво да купим?
за тестото:
Какво да купим?
за тестото:
250 гр. брашно
1 яйце
125 гр. масло
3 с.л. вода
3 с.л. вода
за плънката:
200 гр. спанак
1 връзка зелен лук
10 гр. масло
риган
1/3 гл. броколи
1/3 гл. карфиол
3 яйца
200 гр. сирене
малко настърган кашкавал
200 мл. течна сметана за готвене
3 с.л. галета
щипка индийско орехче
черен пипер
Приготвяне
Замесва се меко маслено тесто, което се оставя увито във фолио за час в хладилника. Разточва
се с дебелина 3- 4 мм., така че да се покрие тавата с диаметър 26 см. и
се оформят бордюри с височина около 3 см. Надупчва се с вилица на гъсто
и се пече на 200 градуса за 15 минути, след което се оставя да се
охлади.
За плънката: спанакът се измива и почиства. Броколите се измиват и нарязват на малки розички. Карфиолът също, но той освен това се сварява за 10 минути. Спанакът се задушава с малко масло, наситнения зелен лук и риган. След като се охлади, добавяме разбърканите яйца, натрошеното сирене, настъргания кашкавал, галетата и сметаната, подправките, броколите и сварения карфиол. Цялата плънка се изсипва и разпределя равномерно върху охладения блат.
Пече се до златист цвят още 20-25 минути като се следи да не загори. Преди сервиране е добре да се изчака поне 20 минути, за да се охлади кишът и да стегне плънката.
Пече се до златист цвят още 20-25 минути като се следи да не загори. Преди сервиране е добре да се изчака поне 20 минути, за да се охлади кишът и да стегне плънката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар