Рецепта на Катерина Спасова
Какво да купим?
½ ч.ч. булгур
1 и ½ ч.ч. зеленчуков бульон
200 гр. сварен боб или нахут
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук
1 морков
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. пресен кориандър
2 ч.л. лют сос (или на вкус)
1 яйце
1 филия стар хляб, нарязана на кубчета или галета
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. пресен кориандър
2 ч.л. лют сос (или на вкус)
1 яйце
1 филия стар хляб, нарязана на кубчета или галета
1/3 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
сол
Приготвяне
Булгурът се запича в тиган и се полива с гореща вода с разтворения зеленчуков бульон в нея. Къкри около 10 минути след като заври или докато булгурът попие течността. Оставя се да изстине.
Приготвяне
Булгурът се запича в тиган и се полива с гореща вода с разтворения зеленчуков бульон в нея. Къкри около 10 минути след като заври или докато булгурът попие течността. Оставя се да изстине.
Нахутът се сварява в тенджера под налягане за около 15 минути, като преди това се накисва за няколко часа в хладка вода. След като се свари се измива и претрива през пръсти, за да паднат люспите. Пасира се.
В купа се смесват нахута, булгура, зехтина, ситно нарязания лук, настъргания морков, намачкания чесън, подправките и яйцето. Всичко се намачква или пасира докато се получи сравнително гладка смес. Хляба се накисва в млякото, след това се изцежда от излишната течност и се добавя към сместа. Покрива се и престоява 1 час в хладилник.
Оформят се малки кюфтенца, които се намазват със зехтин и се пекат във фурна на 220 градуса около 15 минути. След това се обръщат, пак се намазват с мазнина и се пекат още 10 минути, докато станат хрупкави и златисти. Сервират се с млечен сос.
Оформят се малки кюфтенца, които се намазват със зехтин и се пекат във фурна на 220 градуса около 15 минути. След това се обръщат, пак се намазват с мазнина и се пекат още 10 минути, докато станат хрупкави и златисти. Сервират се с млечен сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар