Какво да купим?
за шоколадовия блат:
80 гр. брашно
90 гр. захар
20 гр. какао
1/3 ч.л. сода
1/3 ч.л. бакпулвер
1 яйце
50 мл. айрян
30 мл. олио
50 мл. горещо кафе
за бадемовите блатове:
2 яйца
1 жълтък
2 яйца
1 жълтък
3 белтъка
75 гр. смлени бадеми
75 гр. пудра захар
30 гр. брашно
15 гр. захар
20 гр. масло
75 гр. смлени бадеми
75 гр. пудра захар
30 гр. брашно
15 гр. захар
20 гр. масло
за крема:
250 гр. Маскарпоне
200 гр. животинска сметана
50 гр. натурален шоколад
малко пудра захар на вкус
за сиропа:
50 гр. захар
100 мл. вода
1 ч.л. нес кафе
100 мл. вода
1 ч.л. нес кафе
за украса:
100 гр. натурален шоколад
няколко капки олио
филирани бадеми
Приготвяне
Всички сухи съставки (брашно, захар, какао, сода и бакпулвер) се смесват в купа. Яйцето, айрянът и олиото се добавят към сухите съставки. Разбъркват се добре, докато се получи хомогенна смес и накрая се добавя горещото кафе. Блатът се пече около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Аз пекох в силиконова форма с диаметър 20 см.
Смлените бадеми, пудрата захар и брашното се смесват добре в купа. Добавят се яйцата и жълтъка и се разбиват с миксер за кратко. Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Към яйчената смес се добавят белтъците на 2-3 пъти и се разбъркват с шпатула. Накрая се добавя разтопеното масло. Блатът се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. При готовност, блатът “пружинира при допир”. След като хубаво се охлади го разрязваме внимателно на две. Форма с диаметър 20 см.
Кремът се прави като се разбива с миксер животинската сметана до твърди връхчета, смесва се с Маскарпонето и с изстиналия разтопен на водна баня шоколад. Ако ви се струва недостатъчно сладък, добавете пудра захар на вкус. Тортата като цяло не е от най-сладките.
Бадемовите блатове се сиропират със захарния сироп, но аз ги сиропирах с вишнев.
Накрая се залива с разтопения на водна баня шоколад, смесен с олио. Украсява се по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар