неделя, 6 ноември 2016 г.

Торта шоколад, бадеми, кафе


Какво да купим?
за шоколадовия блат:
80 гр. брашно
90 гр. захар
20 гр. какао
1/3 ч.л. сода
1/3 ч.л. бакпулвер
1 яйце
50 мл. айрян
30 мл. олио
50 мл. горещо кафе 
за бадемовите блатове:
2 яйца
1 жълтък
3 белтъка
75 гр. смлени бадеми
75 гр. пудра захар
30 гр. брашно
15 гр. захар
20 гр. масло 

за крема:
250 гр. Маскарпоне
200 гр. животинска сметана
50 гр. натурален шоколад
малко пудра захар на вкус
за сиропа:
50 гр. захар
100 мл. вода
1 ч.л. нес кафе
за украса:
100 гр. натурален шоколад
няколко капки олио
филирани бадеми 


Приготвяне
Всички сухи съставки (брашно, захар, какао, сода и бакпулвер) се смесват в купа. Яйцето, айрянът и олиото се добавят към сухите съставки. Разбъркват се добре, докато се получи хомогенна смес и накрая се добавя горещото кафе. Блатът се пече около  20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Аз пекох в силиконова форма с диаметър 20 см. 

Смлените бадеми, пудрата захар и брашното се смесват добре в купа. Добавят се яйцата и жълтъка и се разбиват с миксер за кратко. Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Към яйчената смес се добавят белтъците на 2-3 пъти и се разбъркват с шпатула. Накрая се добавя разтопеното масло. Блатът се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. При готовност, блатът “пружинира при допир”. След като хубаво се охлади го разрязваме внимателно на две. Форма с диаметър 20 см.
Кремът се прави като се разбива с миксер животинската сметана до твърди връхчета, смесва се с Маскарпонето и с изстиналия разтопен на водна баня шоколад. Ако ви се струва недостатъчно сладък, добавете пудра захар на вкус. Тортата като цяло не е от най-сладките. 
Бадемовите блатове се сиропират със захарния сироп, но аз ги сиропирах с вишнев.
Накрая се залива с разтопения на водна баня шоколад, смесен с олио. Украсява се по желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар