Какво да купим?
150 гр. натурален шоколад
120 гр. кафява захар
3 яйца
100 гр. масло
120 гр. кафява захар
3 яйца
100 гр. масло
75 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. кокос
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. кокос
1 щипка сол
за крема:
350 мл. прясно мляко
100 гр. натурален шоколад
100 гр. натурален шоколад
4 жълтъка
80 гр. кафява захар
30 гр. пшеничено нишесте
1 с.л. какао
1 с.л. ром
1 с.л. какао
1 с.л. ром
за украсата:
какао, настърган шоколад, шам
фъстък или бадеми, кокосови стърготини
Загрейте фурната на 160 градуса. В
правоъгълна тавичка сложете готварска хартия. Разтопете шоколада и маслото на
водна баня. Отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг със
щипка сол. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете кокоса. Разбийте жълтъците
и захарта до побеляване и добавете разтопения шоколад на тънка струя при
непрекъснато бъркане. Постепенно изсипете сухите съставки. Започнете да
добавяте разбитите белтъци на порции, като разбърквате леко с шпатула.
Получената смес се изсипва в тавата и се заглажда. Пече се около 15 минути и се
проверява готовността с клечка за зъби. Готовият блат се изважда от формата и
се охлажда. Ако се ползва кръгла форма, блатът се разделя на две. Ако се ползва
правоъгълна - през средата и двете части се захлупват.
За крема: загрейте млякото почти до
кипване, отдръпнете от котлона, добавете натрошения шоколад и разбъркайте.
Жълтъците разбийте до побеляване със захарта и добавете нишестето и какаото. На
тънка струя започнете да изливате млякото с шоколада, като се разбърква
непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците. Готовият крем се връща на котлона
и се бърка непрекъснато за около 5 минути, докато се сгъсти. Снема се от огъня
и се ароматизира с ром. Кремът се покрива добре с фолио, за да не образува
коричка и се охлажда напълно.
Слепете блатовете с обилно количество крем и отгоре излейте останалото
количество. Украсете сладкиша с какао, настърган шоколад и мока кафе, а отгоре
наръсете ядки или кокосови стърготини. Сервирайте най-малко след 2 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар