вторник, 7 август 2018 г.

Пълнена питка




Какво да купим?
за тестото:
около 600 гр.брашно 
1/2 кубче жива мая 
1 с.л. захар
300 мл. прясно мляко 
3 с.л. кисело мляко 
50-60 гр. краве масло 
1 с.л. сол 

за плънката:
125 гр. крема сирене (1 пакетче)
1 топка Моцарела
300 гр. шунка 
100 гр. кашкавал 
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко
семена за поръсване




Приготвяне
Маята се разтваря със захарта в хладко прясно мляко и няколко лъжици от предварително измереното и пресято брашно. Оставя се да шупне за около 15 минути на топло в покрита купа. Маслото се разтопява. Към вече шупналата каша се добавя маслото, солта, киселото мляко при непрекъснато бъркане с лъжица и се замесва гладко и меко тесто. Оставя се да втаса в същата купа,  на топло, покрито, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълна кора. Намазва се с крема сиренето и се накъсва Моцарелата. Разпределят се и  нарязаните на кубчета шунка и настърганият кашкавал. Навива се руло, което се разрязва по цялата си дължина на две части. Образувалите се два фитила се усукват и навиват като охлюв в застлана с пекарска хартия тава. Питката се оставя за още 15-20 минути да втаса отново и се пече на 180 градуса около 40 минути в зависимост от фурната. Ако започне да загаря отгоре, но е още сурова се слага фолио. Малко преди края се намазва с разбития в млякото жълтък и се поръсва със семена. След като се извади от фурната се завива с кърпа. Изчаква се да изстине добре преди да се разчупи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар