събота, 12 септември 2015 г.

Картофени франзели



Какво да купим?
800 гр. брашно
3 средни картофа
1 ч.ч. сок от варенето на картофите
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
60 гр. масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
11 гр. суха мая
олио и брашно за доизмесване
2-3 с.л. грис
семена за поръсване




Приготвяне
Картофите се сваряват. Водата, в която са се варили се запазва. Намачкват се на пюре с маслото и солта. Добавят се яйцата, млякото и картофената вода и се разбива или пасира до гладкост. Брашното се пресява и се смесва със сухата мая, захарта и солта. Сухите съставки се добавят лъжица по лъжица към картофената смес и се омесва меко лепнещо тесто. Накрая го намазваме с олио и го оставяме в намазнена купа, покрита с кърпа на топло да втасва, докато си удвои обема за около половин час. Втасалото тесто поставяме върху набрашнен плот и омесваме леко. Разделяме на 5-6 еднакви парчета, които разтегляме на дълги фитили. Оформените франзелки се подреждат в намаслена и набрашнена тава. Поръсват се с брашно, грис и семена и се остават да втасат за още десет минути. Печем около 25-30 минути в предврително загрята фурна на 180 градуса. След като се извадят от фурната се напръскват със студена вода и се покриват с кърпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар