Какво да купим?
250 мл. топла вода
13 гр. жива мая
1/2 с.л. мед
1 ч. л. сол
4 с. л. зехтин
500 гр. брашно
подправки (риган, мащерка, чубрица)
семена (сусам, мак, слънчоглед)
Приготвяне
Маята и меда се разтварят в затоплената вода. Разбъркват се с телена бъркална и 1 шепа от пресятото брашно до рядка каша, която се покрива с кърпа и се оставя на топло да шупне за около 15 минути. След това се добавят солта, зехтина и брашното на части до получаване на меко, нелепнещо тесто. То се оставя отново на топло да втаса около 40 минути. Разделя се на 4 равни части, към които по желание се добавят смесените подправки и семена. Оформят се 4 франзелки, които се нареждат в тава, покрита с пекарска хартия, завиват се с кърпа и се оставят да втасат отново около 20 минути. Пекат се в предварително загрята на 170-180 градуса фурна, първо на долен, а след това и на горен реотан около 20 минути. След като се извадят се напръскват със студена вода и се завиват с кърпа, докато изстинат.
Маята и меда се разтварят в затоплената вода. Разбъркват се с телена бъркална и 1 шепа от пресятото брашно до рядка каша, която се покрива с кърпа и се оставя на топло да шупне за около 15 минути. След това се добавят солта, зехтина и брашното на части до получаване на меко, нелепнещо тесто. То се оставя отново на топло да втаса около 40 минути. Разделя се на 4 равни части, към които по желание се добавят смесените подправки и семена. Оформят се 4 франзелки, които се нареждат в тава, покрита с пекарска хартия, завиват се с кърпа и се оставят да втасат отново около 20 минути. Пекат се в предварително загрята на 170-180 градуса фурна, първо на долен, а след това и на горен реотан около 20 минути. След като се извадят се напръскват със студена вода и се завиват с кърпа, докато изстинат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар