Адаптирана от Life Bites
Какво да купим?
За тестото:
250 гр. масло на
стайна температура
100 гр. пудра захар
300 гр. брашно
1 ¼ ч. л. сол
100 гр. пудра захар
300 гр. брашно
1 ¼ ч. л. сол
1 шепа термоустойчиви
топчета шоколад
За карамелизираните бадеми:
60 гр. сурови бадеми
20 гр. масло
щипка сол
2 с. л. мед
60 гр. сурови бадеми
20 гр. масло
щипка сол
2 с. л. мед
За боровинките:
½ ч.ч. сушени червени боровинки
½ ч.ч. стафиди
½ ч.ч. сушени червени боровинки
½ ч.ч. стафиди
1 ампула
ванилова есенция
2 с.л. ром
настъргани кори на 2 мандарини или портокалови такива
настъргани кори на 2 мандарини или портокалови такива
Приготвяне
За червените боровинки: смесете всички продукти в купа и оставете на страна.
За бадемите: загрейте вода на котлона и
когато кипне изсипете бадемите вътре. Оставете ги в горещата вода за няколко минути
и ги обелете с ръце. Изсипете ги върху хартия за печене и ги изпечете от всяка
страна в предварително загрята фурна за 3-4 минути. В съд загрейте на котлона
меда, солта и маслото. При кипване прибавете нарязаните на едро изпечени бадеми.
Разбъркайте и изсипете цялата смес върху пекарска хартия. Разстелете бързо и равномерно
бадемите. След няколко минути, като изстине сместа, преместете хартията в хладилника, за да стегне.
За тестото: в
купа разбийте маслото и пудрата захар на пухкав крем. Добавете пресятото
брашно, солта и боровинките. След като се охладят бадемите ги начупете на малки
парченца и ги добавете към тестото. Прибавете и шоколадовите парченца. Разбъркайте
тестото до хомогенност. Разстелете го върху прозрачно фолио и го оформете под
формата на салам с помощта на ръцете си. Оставете го в хладилник да стегне за
час-два. Извадете тестото и го нарежете на филийки. Печете сладките в предварително
загрята фурна на 175 градуса за 10 минути. След изпичане са доста меки, но на
следващия ден вече са стегнали.
Няма коментари:
Публикуване на коментар