петък, 4 декември 2015 г.

Маслени сладки с карамелизирани бадеми и червени боровинки




Адаптирана от Life Bites
Какво да купим?
За тестото:
250 гр. масло на стайна температура
100 гр. пудра захар
300 гр. брашно
1 ¼ ч. л. сол
1 шепа термоустойчиви топчета шоколад

За карамелизираните бадеми:
60 гр. сурови бадеми
20 гр. масло
щипка сол
2 с. л. мед

За боровинките:
½ ч.ч. сушени червени боровинки
½ ч.ч. стафиди
1 ампула ванилова есенция
2 с.л. ром
настъргани кори на 2 мандарини или портокалови такива


Приготвяне
За червените боровинки: смесете всички продукти в купа и оставете на страна.

За бадемите: загрейте вода на котлона и когато кипне изсипете бадемите вътре. Оставете ги в горещата вода за няколко минути и ги обелете с ръце. Изсипете ги върху хартия за печене и ги изпечете от всяка страна в предварително загрята фурна за 3-4 минути. В съд загрейте на котлона меда, солта и маслото. При кипване прибавете нарязаните на едро изпечени бадеми. Разбъркайте и изсипете цялата смес върху пекарска хартия. Разстелете бързо и равномерно бадемите. След няколко минути, като изстине сместа,  преместете хартията в хладилника, за да стегне.

За тестото: в купа разбийте маслото и пудрата захар на пухкав крем. Добавете пресятото брашно, солта и боровинките. След като се охладят бадемите ги начупете на малки парченца и ги добавете към тестото. Прибавете и шоколадовите парченца. Разбъркайте тестото до хомогенност. Разстелете го върху прозрачно фолио и го оформете под формата на салам с помощта на ръцете си. Оставете го в хладилник да стегне за час-два. Извадете тестото и го нарежете на филийки. Печете сладките в предварително загрята фурна на 175 градуса за 10 минути. След изпичане са доста меки, но на следващия ден вече са стегнали.


Няма коментари:

Публикуване на коментар