Какво да купим?
3 големи или 4 малки яйца
150 гр.
захар
180 гр.
заквасена сметана
5 гр.
бакпулвер
180 гр.
брашно
1/4 ч.л.сол
100 гр. стафиди
60 гр. сусам
40 гр.
маково семе
За крема:
600 гр.
заквасена сметана
200 гр.
пудра захар
1 ч. л.
желатин
1 ч. л.
настъргана кора от лимон
1-2 банана
или друг мек плод
200 гр.
сладко от малини
1 ч. л.
желатин
Приготвяне
Разделят се белтъците от жълтъците като към белтъците се
прибавят 100 гр. от захарта и се разбиват с миксер на сняг. Жълтъците се
разбиват с останалите 50 гр. захар. Прибавя се и сметаната. Двете смеси
се смесват и разбъркват внимателно с шпатула. Пресятото брашно, бакпулвера и солта
се прибавят с непрекъснато бъркане към яйчната смес. Тестото се разделя на три равни
части. Към първата се
добавят стафидите, към втората - маковото семе, към третата - сусама. Всяка смес се пече по отделно в
покрита с пекарска хартия форма за печене в предварително загрята на 180
градуса фурна за около 10-15 минути. Блатовете се оставят да изстинат
напълно.
За крема: разбиват се сметаната, пресятата
пудра захар и настърганата кора от лимон. Желатинът се разтваря в 2-3 с.л.
вода и щом набъбне се разтопява на водна баня. Прибавя се на тънка струя към крема
при непрекъснато разбъркване, но не горещ.
Тортата се сглобява в ринг като първо се слага стафидения
блат, след това маковият и накрая - сусамовият. Между тях и отгоре се намазва
по равно количество крем. Може да се наредят и тънки резанчета
банани, малини, ягоди или друг плод. Тортата се оставя в хладилник за два часа. Към малиновото
сладко се добавя втората доза желатин, приготвен по същия начин. Залива се
цялатата тортата и се оставя да стегне отново в хладилника за няколко часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар