петък, 10 юни 2016 г.

Линцерова торта

 
Какво да купим?
250 гр. брашно
150 гр. пудра захар
2 жълтъка
150 гр. краве масло
10 гр. бакпулвер
1 ч. л. канела
кората от 1 лимон
сокът от 1/2 лимон
1 ванилия
300 гр. сладко от касис (горско плодове, малини)
150 гр. филирани бадеми 



Приготвяне
В купа се смесват ванилията, канелата, бакпулверът, прибавят се брашното, 100 гр. от смлените бадеми, пудрата захар и настърганата кора от лимон. Разбъркват се с лъжица, добавя се студеното масло, нарязано на кубчета и се бърка, докато цялата смес стане на трохи. Сипват се 1 жълтък и сокът от лимона и продължава да се меси с ръце. Тестото се оформя на топка, завива се с кухненско фолио и се прибира в хладилника поне за 30 минути. 
3/4 от вече охладеното тесто се разточва върху пекарска хартия на кръгъл блат с размер диаметъра на формата за печене. Премества се в нея. Разстила се конфитюра, но не по целия блат, а така че да останат около 2 см. от краищата непокрити. Останалото тесто се разточва и от него с нож се нарязват широки ленти. С тях се оформя ромбоидна решетка върху желето, а отстрани, където оставихме блата непокрит с желе, се прави ръб от дълъг фитил тесто. Решетката и ръбът се намазват с другия жълтък, а ръбът се поръсва и с останалите бадеми. Тортата се оставя в хладилник да стегне поне за 30 минути. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор окол 30 мин.
Много бързо може да я прегорите, както можете да видите от снимките :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар