събота, 30 януари 2021 г.

Капама


Какво да купим?
1/2 кг. телешко месо
1/2 кг. свинско месо
4 сурови наденици
12 пилешки бутчета
2 пакета бекон (на слайсове)
1 кисела зелка
1/2 ч.ч. ориз
1 стрък праз
1/2 гл. лук
няколко сушени домата
6 бр. дафинив лист
10 зърна бахар
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. зелев сок
черен пипер
червен пушен пипер


Приготвяне
Отрязват се долните краища на бутчетата и така по-лесно се махат кожите им. Цялото месо се нарязва на средно големи парчета и се овкусява с черен пипер и пушен червен пипер няколко часа преди готвенето или най-добре една нощ. На дъното на гювеч се редят два листа от зелката, 3-4 парета бекон, парчетата телешко месо, няколко зърна бахар, 2 дафинови листа. Реденето продължава отновно със зелев лист, бекон, свинското месо, бахар, дафинов лист. Отново зелев лист, бекон, наденици, бутчета, дафинов лист, бахар. 
За сармите: нарязаният на ситно праз и лук се задушават за минута в мазнина. Към тях се добавят наситнените сушени домати, добре измития ориз и подправки. Сармите се навиват и нареждат най-отгоре. Върху тях отново се слага бекон и всичко се залива с виното и зелевия сок. Капамата не се соли, тъй като киселата зелка е достатъчно солена. Всичко се захлупва с 2 зелеви листа. Гювечът се "запечатва" с фолио, на което се пробива дупка с шишче или клечка за зъби. Затваря се с капака и се слага в студена фурна да се пече около 30-40 минути на максимални градуси. След това температурата се намалява на 160 градуса и капамата се допича още 3-4 часа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар