Какво да купим?
150 мл. кафе
2 ч.л. захар (за кафето)
2 ч.л. захар (за кафето)
150 мл. прясно мляко
200 мл. животинска сметана
1 с.л. ликьор
1 пакетче желатин
1 ванилия
1 с.л. чия семена
100 гр. захар
Приготвяне
Разтваряме в 1 с.л. студена вода 1/3 от пакетчето желатин. След като набъбне го добавяме към направеното горещо кафе и разбъркваме хубаво до пълното му разтваряне. Добавяме и малко захар (1-2 ч.л.) и ликьор. Аз добавих шоколадов такъв, но може би с кафеен ликьор повече ще се подсили аромата на кафето. Изчакваме течността да се охлади, разпределяме в шолите и прибираме в хладилника, докато стегне напълно.
Загряваме в тенджерка сметаната, млякото, захар (на вкус) и ванилия почти до кипване. Предварително сме разтворили в 3 с.л. вода останалия желатин. Добавяме и него и разбъркваме до пълното му разтваряне. Накрая прибавяме и чия. семената. Отново изчакваме сместа да се охлади и я разпределяме върху желираното вече кафе. Прибираме отново в хладилника за няколко часа, докато панна котата стегне напълно.
Десертът се отделя много лесно от чашките с помощта на горелка за крем Брюле, но ако нямате такава, потопете шолите за няколко секунди в топла вода и ги обърнете в десертни чинийки.
Загряваме в тенджерка сметаната, млякото, захар (на вкус) и ванилия почти до кипване. Предварително сме разтворили в 3 с.л. вода останалия желатин. Добавяме и него и разбъркваме до пълното му разтваряне. Накрая прибавяме и чия. семената. Отново изчакваме сместа да се охлади и я разпределяме върху желираното вече кафе. Прибираме отново в хладилника за няколко часа, докато панна котата стегне напълно.
Десертът се отделя много лесно от чашките с помощта на горелка за крем Брюле, но ако нямате такава, потопете шолите за няколко секунди в топла вода и ги обърнете в десертни чинийки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар