петък, 21 август 2015 г.

Рибен пай Люси


Какво да купим?
5-6 големи картофа
2 пъстърви или друга риба
2 с.л. масло
2 яйца
5-6 кисели краставички
5-6 гр. маслини
броколи или спанак по избор
пакетче топено сирене
200 мл. сметана за готвене
1 майонеза
2-3 дафинови листа
черен пипер
сол
магданоз
 

Приготвяне В голяма тава (намазана с малко масло) се намачкват на пюре сварените и обелени, посолени картофи с маслото. С една лъжица се натискат равномерно до изравняване, за да се образува нещо като "блат" с дебелина 3-4 см, като леко се повдигат краищата на самия слой. Целта е да се получи нещо като "корито" от картофи, в което да се сложи плънката. 

Пъстървите се сваряват в подсолена вода с няколко зърна черен пиепер и дафиновия лист. Отстраняват се кожата и костите, ако има такива. Натрошава се на малки парчета.

Спанакът се блашира, охлажда се и се нарязва. Може да се използват и броколи, които предварително нарязваме на розички и сваряваме за 5 минути. Сваряват се яйцата, обелват се и се нарязват на ситно. Киселите краставички се нарязват на малки кубчета. Маслините се обезкостяват и се нарязват и те на ситно. Топеното сирене - на шайбички. 
Всички съставки се разпределят равномерно върху слоя картофено пюре като леко се натискат, за да "хлътнат" малко в него. 

Сметаната и майонезата се разбъркват с малко водичка и тази смес се изсипва върху плънката. Пече се в загрята фурна до златист цвят за около 25 минути. След като се извади се поръсва с наситнен магданоз. Яде се топло, но когато е студено се реже на парчета по-лесно, защото ястието стяга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар