неделя, 31 май 2020 г.

Бял пухкав хляб



Какво да купим?
600-700 гр. брашно
400 гр. хладка вода
1/2 кубче жива или 1 пак. суха мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване и семена за поръсване



Приготвяне
Брашното се пресява. Маята и захарта се разтварят в хладката вода с малко брашно и се оставят покрити, на топло за 15 минути, докато шупне маята. След това се добавят останалите съставки и се омесва меко, незалепващо тесто. Оставя се да втаса на топло за около 60-90 мин. Тестото се оформя на две хлебчета и се правят разрези с остър нож отгоре. Оставят се отново да втасат за 30 мин. във формата, в която ще се пекат. Може да се намажат с жълтък и лъжица прясно мляко и да се поръсят със семена. Пекат се 30-35 мин. на 180-190 градуса. Покриват се с кърпа след изваждане от фурната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар