вторник, 7 април 2015 г.

Пиано кейк


Какво да купим?
за тестото:
3 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
½ ч.ч. прясно мляко
1 и ½ ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. какао
1 ванилия
масло за намазване на тавата

за крема:
3 ч.ч. прясно мляко
2 к.ч. захар
1 и 1/2 к.ч. брашно
250 гр. сладкарска сметана
 
за сиропа:
2 ч.ч. прясно мляко
2 к.ч. какао

Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер на пяна. Добавя се олиото, прясното мляко и ванилията. Отново се включва миксера и се разбиват добре. Брашното се пресява, заедно с бакпулвера и какаото. Сухите съставки се прибавя към яйчената смес и се разбърква добре с шпатула. Тавата се намазва с масло и се поръсва с брашно. Изсипва се сместа и се пече в предварително загряла фурна на 175 градуса за около 25 минути. Проверява се с клечка за готовността.
В тенджера се смесват млякото, захарта и брашното и се слагат на котлона. Бърка се постоянно на бавен огън с телена бъркалка, докато сместа заври и се сгъсти. Сваля се от котлона и се оставя да изстине. Течната сметана се разбива с миксер на сняг до сгъстяване. Изстиналият млечен крем се смесва със сметаната. 
За сиропа: прясното мляко се смесва с какаото и се загрява на котлона докато заври като се бърка постоянно.
Изстиналият кейк се сиропира с горещото мляко. Оставя се да изстине и се намазва с кремът. Престоява в хладилник една нощ и при сервиране се поръсва с какао.

Няма коментари:

Публикуване на коментар