вторник, 14 април 2015 г.

Доматени хлебчета


По рецепта на Йоли Делибозова

Какво да купим?
200 мл. вода
20 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
350 гр. брашно
6 - 7 мариновани сушени домата
1/2 връзка босилек


Приготвяне
Маята се разтваря в леко затоплената вода и се разбърква със захарта. Добавят се 50 гр. от брашното и така получилата се каша се оставя на топло, покрита с фолио до шупването на маята за около 15 минути. Нарязаните на ситно домати и босилека се смесват със зехтина и се добавят към маята. Добавяме на части останалото брашно и когато стане трудно за бъркане с лъжица, доомесваме тестото на ръка. Ако е нужно добавете още малко брашно, докато спре да лепне. Оставете отново тестото на топло да втаса около 20 минути. Нарежете 8 равни части и оформете малки кръгли питки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат още 10 минути. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25 - 30 минути. След като се извадят от фурната се напръскват с вода и се завиват с кърпа до изстиване, за да омекнат.



Няма коментари:

Публикуване на коментар