сряда, 6 май 2015 г.

Дърпана домашна баница със сирене и кашкавал


Какво да купим?
за корите:
800-900 гр. брашно
400 гр. топла вода
2 с.л. олио
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол

за плънката:
400 гр. натрошено сирене
200 гр. настърган кашкавал
6 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
 2 с.л. царевично брашно
1/2 ч.л. сода


Приготвяне
От продуктите за корите се замесва нелепнещо тесто, което се разделя на 6-7 равни топки. Всяка от тях се разточва с точилка на питка с диаметър една длан. Намазват се отдолу и отгоре с олио и се покриват с фолио. След това с кърпа и се оставят така за около 20 минути. Всяка питка се разтегля с пръсти и върху юмруци. Слага се в центъра на голяма маса с покривка и пъргаво и внимателно се раздърпва от всички страни до възможно най-доброто изтъняване на кората. Дебелите краища се откъсват. 
За плънката: смесват се всички продукти. Малка част от нея (няколко лъжици) се разпределят в началото на кората, а цялата кора се поръсва с олио. Навива се с помощта на покривката чрез повдигането й като се загъват краищата, за да не изтече плънката. Така се процедира с всички кори, а накрая и с техните изрезки. Баницата се навива на охлюв в намазнена тава и цялата се намазва с олио. Пече се около 20 минути на 200 градуса и още 15 минути (вече покрита с фолио) на 180 градуса. Напръсква се с вода и се завива с кърпа за 15 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар