събота, 2 май 2015 г.

Питка с украса


Какво да купим?
10 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
300 мл. прясно мляко
100 мл. хладка вода
850 гр. брашно
2 бр. яйца (заделяме 1 жълтък за намазване + 1-2 с.л. прясно мляко)
4 с.л. зехтин
1 ч.л. хималайска сол
1 ч.л. оцет


Начин на приготвяне
В питки, които ще се украсяват се слага по-малко мая, за да не се променят много формите при втасването.
Леко затоплените течности, маята и захарта се разбъркват добре в купа. Добавят се 7-8 с.л. от брашното за сгъстяване. Купата се завива с кърпа и се оставя на топло за около 15 минути да шупне маята. След това се добавят всички останали съставки и брашното лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Омесва се меко тесто, което се намазва със зехтин, завива се с фолио и кърпа и се оставя за час да втаса.
От втасалото тесто се оформят желаните плетки/форми като се подреждат в покрита с пекарска хартия тава. Отново се оставя тестото за около 20 минути, завито с кърпа да втаса. Намазва се с четка с разбъркания с мляко жълтък и се поръсва със семена. Пече се 20 минути на 200 градуса в предварително затоплена фурна, покрива се с фолио и се допича още 20 минути на 180 градуса. Проверява се за готовност с клечка или дървено шишче. При готовност се вади от фурната, напръсква се с вода и се покрива с кърпа за 15 минути. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар