сряда, 23 септември 2015 г.

Сладкиш с крем и пълнени ябълки


Рецептата е от "Вкусно с Йоли" с някои малки промени в крема
Какво да купим?
за тестото:
150 гр. меко масло
100 гр. пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
250 гр. брашно

за крема:
2 ванилови пудинга
700 мл. прясно мляко
1/2 консерва "сгущенка"
3-4 яйца
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
 
3 големи или 6 малки ябълки
сладко от ягоди, вишни или друго по желание
орехи или филирани бадеми за поръсване

Приготвяне
Размекнатото масло и захарта се разбъркват на крем с шпатула или вилица. Прибавяме яйцето, ванилията и лимоновата кора. С брашното се омесва меко тесто, което се увива във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути в хладилника.
600 мл. от прясното мляко се кипват и към тях се изсипват предварително разтворените пудинги в останалите 100 мл. мляко. Разбърква се енергично с тел до леко сгъстяване на крема. Яйцата и свареното подсладено кондензирано мляко (продава се готово в руските магазини) се разбиват с миксер и към тях се добавя постепенно от топлия крем, без да спираме миксера. Добавете лимоновата кора и ванилията. Оставете крема леко да се охлади.
Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и поставете отгоре разточената кора тесто като с пръсти изравните борда на височина и дебелина. Надупчете с вилица. Обелете ябълките и ги издълбайте. Ако са големи, разделете ги на две хоризонтално (така че да се получат по две капачета с дупки). Подредете ги върху масленото тесто и ги напълнете със сладко по избор. Залейте всичко с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 минути. Малко преди края на печенето поръсете с натрошени на ситно орехи или филирани бадеми. Може да ви се стори, че сладкишът не е още изпечен, защото кремът ще се поклаща леко, но при охлаждане, ще стегне. Затова сладкишът трябва да се охлади поне една нощ в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар