неделя, 27 септември 2015 г.

Турска баклава с домашни кори


По рецепта на Иванка Цветкова
Какво да купим?
за корите:
2 яйца
около 3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пакетче нишесте ванилия

за плънката:
1-2 ч.ч. орехи
150 гр. масло

за сиропа:
1/2 л. вода
1/2 кг. захар
1 лимон
Рецептата беше с литър вода и захар 1:1, но голяма част от сиропа ми остана, затова следващият път ще намаля на половина съставките.
 

Приготвяне
Омесва се меко тесто, което се разделя на 6 равни части. Всяка част се разтяга на фитил и се реже на 10 топченца с големината на орех. Всяко "орехче" се овалва в нишестето и се разстила с пръсти или с точилка. Редят се едно върху друго и десетте. След това се разточват на една тънка кора  с големината на тавата. Така от всички топчета ще се образуват 6 големи кори. Тавата се намазнява и се редят кора, натрошени на ситно орехи, кора, орехи и така до изчерпането на корите. Нарязва се по типичния начин на ромбчета и се залива със сгорещеното масло. Пече се около 30-35 минути на 170 градуса до златист цвят и се оставя да изстине хубаво.
Сиропът се прави като се кипват водата и захарта, заедно със сока и кората на лимона. Студената баклава се залива с топлия сироп. Тавата се слага в найлонов плик и се оставя на стайна температура да се сиропира. Преди сервиране може да се поръси с орехи или шам фъстък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар