четвъртък, 9 март 2017 г.

Торта с тиква и шоколад


Оригиналната рецепта е на Бон Апети

Какво да купим?
за блата:
220 гр. брашно
150 гр. студено краве масло
80 гр. пудра захар
1 яйце
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил

за тиквения слой:
около 500 гр. почистена и изпечена тиква, сорт „Цигулка“
250 гр. крем сирене
100 гр. пудра захар
1 ванилия

за шоколадовия слой:
600 мл. прясно мляко
200 гр. натурален шоколад
100 гр. краве масло на стайна температура
80 гр. захар
50 гр. царевично нишесте
4 жълтъка

за украса:
200 мл. животинска сметана


Приготвяне
За блата: брашното и маслото се смесват в блендер. След това се прибавят захарта, канелата и джинджифилът. Всичко се смила, докато се получат трохи. Добавя се яйцето и отново се смила. Тестото се поставя в тортена форма с подвижно дъно или ринг с диаметър 24 см, застлана с пекарска хартия. Притиска се с лъжица или с пръсти до изравняване на блата и се оставя за 30 минути в хладилника. Пече се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се охлажда. Ако блатът се изпече във форма, след това може да се прехвърли в ринг. Но може и да се нареди цялата торта в тази форма. Стига да е с падащо дъно.
За тиквения слой: тиквата се почиства и изпича в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност. Може да се изпече цяла (разрязана на половина) или обелена и нарязана на парчета. След като изстине се пюрира с пасатор до гладка смес. Добавя се пудрата захар, крем сиренето и ванилията. Разбърква се хубаво отново с пасатора и сместа се разпределя върху блата. Заглажда се и се прибира в хладилник.
За шоколадовия слой: жълтъците и нишестето се разбъркват с 50 мл. от млякото. Останалите 550 мл. мляко и захарта се загряват, а след това се смесват със сместа с жълтъци на тънка струя. Всичко се връща в тенджерата и се готви на умерен огън, докато кремът се сгъсти при непрекъснато бъркане. При готовност се маха от котлона и се добавя шоколада. Разбърква се до пълното разтопяване на шоколада. Кремът се покрива с прозрачно фолио, за да не хване коричка и се оставя да се охлади добре. След това се разбърква и към него се прибавя маслото, разбърквайки отново до гладкост. Изсипва се върху тиквения пласт и се заравнява. Оставя се за няколко часа в хладилник.
Накрая се маха ринга или тортената форма и тортата се украсява с разбитата сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар