събота, 8 април 2017 г.

Панна кота с тиква


Какво да купим?
600 гр. почистена тиква
125 гр. захар
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. сух джинджифил
450 мл. прясно мляко
200 мл. животинска сметана
1 пак. желатин
1 ванилия


 
Приготвяне
Тиквата се залива с 400 мл. от млякото и се вари на слаб огън около 15-20 минути. Може да е на кубчета или настъргана. След това се пасира цялата смес. Сметаната, заедно с ванилията, канелата и джинджифила, се загряват със захарта като малко преди кипване се махат от котлона. Необходимо е само захарта да се е разтворила. Желатинът се накисва в 50 мл. мляко, оставя се да набъбне за 3-5 минутки и тогава се загрява до втечняване на водна баня или в микровълновата. Ароматизираната сметана се смесва с тиквеното пюре и желатина и всичко се разбърква добре с телена бъркалка. Сместа се разпределя в метални шолички за крем карамел. Чашките се оставят в хладилник за няколко часа, докато панна котата стегне напълно. При сервиране се потапят за няколко секунди в гореща вода (или се нагряват с горелка за крем Брюле) и се обръщат върху чиния като крем карамел.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар