неделя, 23 април 2017 г.

Ванилова торта с горски плодове


Какво да купите?
за блатовете:
325 гр. брашно 
400 гр. захар
3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол 
240 мл. прясно мляко 
120 мл. олио
1 ч.л. ванилов екстракт
2 големи яйца 
240 мл. вода

за сладкото: 
240 гр. плодове (ягоди, боровинки, малини) 
45 мл. вода 
130 гр. захар
3 с.л. царевично нишесте

за крема:
400 мл. животинска сметана, студена 
80 гр. пудра захар 
1 ч.л. ванилов екстракт
250 гр. Маскарпоне, студено


плодове за украса


Приготвяне
Фурната се загрява на 180°C. Форма с диаметър 20 см се застила с пекарска хартия. Получават се 3 блата. Смесете пресятото брашно, захарта, бакпулвера и солта в купа. Разбъркайте. Смесете млякото, олиото, ванилов екстракт и яйца в друга купа. Прибавете сухите към мокрите съставки, разбърквайки добре с миксер. Постепенно изсипете водата към сместа и доразбъркайте на ниска степен до хомогенност. Разделете сместа на три равни части и печете всеки блат около 25 минути или до суха клечка. Оставете блатовете настрана да се охладят напълно.
Пасирайте плодовете и водата. Сложете захарта и нишестето в тиган и прибавете пасираната смес. Варете на умерена температура и разбърквайте, докато кипне, което ще отнеме около 10 минути. Задръжте на котлона за минута и издърпайте настрана. Охладете напълно.
Смесете сметаната, пудрата захар и ванилията в купа. Разбийте на високи обороти до сгъстяване и образуване на връхчета. Прибавете Маскарпонето и разбъркайте за кратко. Оставете да се охлади.
Тортата се сглобява като първия блат се намазва с крем по периферията и със сладко във вътрешността. Така се процедира и с втория. Накрая цялата се измазва с крем и се украсява със свежи плодове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар