вторник, 21 ноември 2017 г.

Крем-карамел


Какво да купим?

6 яйца
750 мл. прясно мляко
200 гр. захар + 100 гр. захар за карамелизирането
2 ванилии



Приготвяне

Захарта за карамелизирането се разтопява в тенджера (може да се добави 1/2 ч.л. масло) и бързо се разпределя по формичките, защото много бързо се втвърдява. Оставят се да изстинат, за да не се пресече после млякото.


В голяма купа се разбъркват яйцата и захарта на пяна. Прясното мляко се затопля съвсем леко и се добавя към яйцата и захарта на тънка струя. Накрая се слагат и ванилиите. 

Цялата смес се разпределя по формичките почти до самите им ръбове, като се изсипва през цедка, за да няма пяна. Нареждат се в дълбока тава (не тази на фурната, черната), която се напълва със студена вода до ниво един пръст под ръбчетата на формичките. Пекат се на 150 градуса без вентилатор за около 40 минути и после се пуска вентилатора за около половин час като се следи водата в тавата да не заври. В случай, че това стане се долива студена вода. 
След като се извадят от фурната се оставят да изстинат в тавата и вода, в която са се пекли и после се преместват в хладилник. Крем-карамелът се сервира добре охладен, обръщайки го в десертна чинийка. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар