събота, 28 ноември 2015 г.

Макови питки

По рецепта на Бон Апети
Какво да купим?  
500 гр. бяло брашно 
21 гр. жива мая  
250 гр. топло прясно мляко
1 ч.л. сол
 
1 ч.л. захар  
100 гр. разтопено масло  
1 яйце
семена за поръсване 

  


Приготвяне  
Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко. Добавя се шепа от пресятото брашно и се разбърква. Купата се завива с кърпа и се оставя на топло за 15 минуни, докато маята шупне. След това се добавят разтопеното масло, солта и останалото брашно на части, докато бъркаме с лъжица. Когато стане възможно за месене, прехвърляме тестото на плота и доомесваме гладко и меко тесто, което се намазва с 1 лъжица олио, покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса за 40 минути. Втасалото тесто се разделя на 10 топчета с еднаква големина, които се оформят чрез въртене между двете длани на хубави кръгли хлебчета. Всяко топче се потапя в разбитото яйце и след това в мак, мак и сусам или само сусам по желание. Редят се в тава, покрита с пекарска хартия. Оставят се да втасват отново за още 30-40 минути и се изпичат за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Напръскват се с вода и отново се завиват с кърпа за 15 минути, за да омекнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар