сряда, 2 март 2016 г.

Шоколадово ризото



Какво да купим?
1/2 л. гореща вода
1/2 л. прясно мляко
1 пръчка канела
3 гвоздейчета карамфил
1/2 лайм
1/2 лимон
зехтин 
1 ч.ч. ориз Арборио (предполагам Басмати също ще свърши работа)
1 с.л. масло 
1/2 ч.ч. захар
100 гр. натрошен/начупен натурален шоколад
орехи и сметана за украса


Приготвяне
За бульона: сипете врялата вода в тенджера и пуснете в нея пръчката канела, карамфила и по 1 парче тънко обелена кора от лайма и лимона. 
Разнесете по дъното и стените на тиган уок една-две капки зехтин със салфетка. Запечете сухия ориз, докато зърната му се разпукат (за минута-две). Налейте 2 черпака горещ бульон и оставете ориза да го поеме като само разтръсквате леко тигана. След това наливайте от бульона по 1 черпак като разбърквате енергично, докато течността се абсорбира. След като се абсорбира бульона, на два пъти добавете предварително затопленото мляко. На ориза са му необходими около 20 минути, за да се свари, но това зависи от температурата на бульона и млякото, от марката ориз, от силата на котлона и от собствения вкус. Затова опитайте ориза, за да сте сигурни, че е готов.
Накрая добавете маслото и захарта и разбъркайте до разтопяването им. Прибавете нарязания или начупен шоколад и отново разбъркайте енергично.
Насипете ризотото в чашки и украсете с настъргана кора от лайм, натрошени на ситно орехи или с няколко капки сладка сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар