неделя, 6 март 2016 г.

Рогчета

 
Какво да купим?
500-600 гр. брашно 
1 пак. бакпулвер
20 гр. жива мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. вода
200 гр. сирене
160 гр. кисело мляко
160 гр. масло 
2 яйца


Приготвяне
Маята и захарта се разтварят в леко затоплената вода и се оставят за 15 минути настрана. Брашното, бакпулвера и солта се пресяват в купа. При вече шупналата мая се прибавя разтопеното масло, млякото, натрошеното на ситно сирене, 1 яйце и 1 белтък от второто яйце. След като разбъркаме добре започваме да добавяме от пресятите съставки към течните, докато се усвоят. Прехвърляме тестото на плота и го доизмесваме до меко, нелепнещо тесто. Разделяме го на 16 равни топчета, които "разточваме" между двете си длани във формата на рогчета. Редим ги върху застлана с пекарска хартия тава, с разстояние между тях. Покриваме ги с кърпа и оставяме в топла стая за 30 минути да втасат. След това ги намазваме със заделения жълтък от второто яйце, смесен с няколко капки прясно мляко или вода. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути. Напръскваме с вода готовите рогчета и ги покриваме с кърпа за 15 минути, за да омекнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар