понеделник, 2 април 2018 г.

Шоколадов чийзкейк


Какво да купим?
за блата:
250 гр. какаови бисквити
8 с.л. разтопено масло (но беше малко, трябва двойно)

за крема:
250 гр. Маскарпоне
1 кофичка заквасена сметана
120 гр. захар Мусковадо
270 гр. черен шоколад
4 яйца
2 с.л. какао
щипка сол




Приготвяне

Бисквитите се натрошават и смесват с разтопеното масло до смес, наподобяваща мокър пясък. Чийзкейкът се пече на водна баня, така че се поставя в съд не с падащо дъно, за да не влезе вода вътре. Диаметър на формата 26 см. Застила се с пекарска хартия. Блатът се оформя с лъжица и се пече 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което се охлажда.

Яйцата и захарта се разбиват добре с миксер и към тях се добавя какаото, предварително разтопения на водна баня шоколад и останалите съставки. Разбърква се за кратко до хомогенност и сместа се изсипва върху охладения блат. Пече се на водна баня в предварително загрята фурна на 160 градуса около 45-50 минути. След това фурната се изключва, а чийзкейкът не се вади още 15 минути, за да не се напука. Охлажда се поне 4 часа в хладилник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар