понеделник, 2 април 2018 г.

Алевропита



Рецептата е от Кулинарно в кухнята с Йоана

Какво да купим?

150 гр. брашно
щипка сол
250 мл. прясно мляко или айрян
1 яйце
150 гр. натрошено сирене
30 гр. масло
2 с.л. зехтин
подправки по желание



Приготвяне

В купа се смесват брашното, солта, млякото и яйцето. Разбъркват се с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес, малко по-гъста от тази за палачинки. Сиренето се натрошава, а маслото се нарязва на малки кубчета.
Фурната се загрява на 200 градуса и и в нея на най-долното ниво се слага тавата (диаметър 30 см.), намазана с мазнината. Нагрява се за 3 минути или докато мазнината започне да пуши. Тогава в тавата се изсипва сместа. Веднага се поръсва отгоре със сиренето и се разпределят нарязаните кубчета масло. Тавата се връща във фурната на най-долно ниво и питата се пече до златист загар. След като се извади, може да се поръси с подправки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар