Какво да купим?
за тестото:
около 600 гр.брашно
1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха
1 с.л. захар
300 мл. прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
50-60 гр. краве масло
1 яйце
1 с.л. сол
за плънката:
125 гр. крема сирене (1 пакетче)
1 топка Моцарела
около 300 гр. шунка или друг колбас
около 100 гр. кашкавал
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко
семена за поръсване
Приготвяне
Маята се разтваря със захарта в хладко прясно мляко и няколко лъжици от предварително измереното и пресято брашно. Млякото не бива да е много топло! Оставя се да шупне за около 15 минути на топло в покрита купа. Маслото се разтопява. Към вече шупналата каша се добавят яйцето, маслото, солта, киселото мляко при непрекъснато бъркане с лъжица и се замесва гладко и меко тесто. Оставя се да втаса в същата купа, на топло, покрито, докато удвои обема си (около 1 час или във фурна на 50 градуса за половин час).
Втасалото тесто се разточва върху набрашнена
повърхност на правоъгълна кора.
Намазва се с крема сиренето и се поръсва с накъсаната Моцарела. Разпределят се и нарязаните на кубчета шунка и настърганият кашкавал.
Навива се руло, което се разрязва по цялата си дължина на две части. Образувалите се два фитила се усукват и навиват като охлюв в застлана с пекарска хартия тава.
Питката се оставя за още 15-20 минути да втаса отново и се пече на 180 градуса около 40 минути в зависимост от фурната. Аз първите 25-30 мин. пека питката завита с фолио и накрая го махам, за да се изпече бързо и отгоре. Малко преди края се намазва с разбития в млякото жълтък и се поръсва със семена. След като се извади от фурната се завива с кърпа. Изчаква се да изстине добре преди да се разчупи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар