сряда, 8 август 2018 г.

Торта с шоколад, карамел и вафлени кори


Оригиналната рецептата е за Торта Киндер Макси Кинг и можете да намерите тук http://lussisworldofartcraft.blogspot.com

Какво да купим?
За блата:
4 яйца
200 мл. прясно мляко
150 мл. олио
180 гр. захар
шипка сол
2 ч.л. бакпулвер
250 гр. брашно
50 гр. натурално какао

2 бр. вафлени кори*

За крема:
1 консерва сварено кондензирано мляко - карамел (сгущенка, дулсе де лече)
200 мл. животинска сметана
200 гр. цедено кисело мляко
1 пак. ванилена захар

За украсата:
100 гр. натурален шоколад
200 гр. животинска сметана
100 гр. цедено кисело мляко
80 гр. бадеми
3 бр. Киндер Макси Кинг




Приготвяне
За блата: Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. След това прибавяме на части от млякото, олиото, и сухите съставки - пресятото брашно, бакпулвер и какао. Изсипваме сместа във форма с диаметър 24 см , застлана с хартия за печене. Печем блата в предварително загрята на 170 градуса фурна около 30-40 минути. След като изстине напълно, разрязваме блата на половина. 
За крема: Разбиваме с миксер на висока скорост сметаната на сняг и прибавяме цеденото мляко и ванилената захар. Разбъркваме с шпатула.

Редим тортата в тортен ринг като започваме от едната половинка от блата. Върху нея разпределяме половината от крема. Слагаме отгоре един кръг от вафлените кори. При мен съвпадна напълно диаметъра на корите с този на блата, но ако корите са по-големи ги изрежете до нужния размер. Отгоре разпределяме цялата консерва карамел и слагаме втората вафлена кора. След това - остатъка от крема. Най-накрая - втората половина на блата.


Покриваме тортата с кухненско фолио и я оставяме в хладилника за няколко часа. Запичаме  суровите бадеми на сух тиган и ги натрошаваме с блендер. Разбиваме половината от сметаната (100 гр.) и я смесваме с цеденото мляко. Махаме ринга и измазваме цялата торта. 
Облепваме стените на тортата с натрошените бадеми. Разтопяваме на водна баня шоколада с остатъка от сметаната и изливаме ганаша върху тортата. Украсяваме с десертчета Киндер Макси Кинг, вафлени кори, ядки. 


*Вафлени кори се продават в руските магазини. Там се продава и сварено кондензирано мляко - сгущенка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар