сряда, 20 февруари 2019 г.

Кошнички от парено тесто


Оригиналната рецепта е от "Вкусно с Йоли", но количеството на съставките тук е наполовина.

Какво да купим?
2 яйца
125 мл. вода
40 гр. масло
75 гр. брашно
щипка сол
щипка захар



Приготвяне
Водата, маслото, солта и захарта се слагат в тенджера на котлона. Щом течността кипне се спира котлона и се добавя наведнъж брашното. Бърка се енергично с телена бъркална, докато сместа стане на гладка топка. След 5 минути се добавят едно по едно яйцата, като сместа се бърка вече с дървена бъркалка до хубавото усвояване на всяко яйце. С пареното тесто винаги се работи по този начин, като при еклерите. Форма за мъфини се намазнява хубаво с масло и на много тънък слой се разпределя по 1 непълна чаена лъжичка от пареното тесто. Намазват се стените и дъното на всяко гнездо като това най-лесно става с пръсти.



Кошничките се пекат около 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. При готовност се изваждат веднага, докато са още горещи от формичките, внимателно, за да не се счупят. Могат да се напълнят, както формички за мъфини, така и купички за крем Брюле, например. Важното е да се намажат с масло, за да излязат кошничките по-лесно.




Пълнежът може да бъде сладък или солен. Малките кошнички напълних с крем от банан, авокадо, райска ябълка, какао и мед. Солените - крема сирене, заквасена сметана, печена червена чушка, копър и чесън. Всякакви варианти са възможни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар