сряда, 20 февруари 2019 г.

Шоколадов мус


Какво да купим?
4 големи яйца
170 гр. натурален шоколад
170 гр. безсолно масло
50 гр. еспресо 
110 гр. захар
1 с.л. захар за белтъците
1 ч.л. ванилов екстракт

По желание- топинг от разбита животинска сметана с малко захар и ванилия. Украса - свежи плодове. 


Приготвяне
Шоколадът се разтопява на водна баня и когато е вече почти разтопен се добавя маслото и кафето. Разбърква се с шпатула до хомогенност. Отново на водна баня, но в друга купа се разбиват жълтъците, захарта и ванилията. Разбиват се, докато сместа се сгъсти леко, но не прекалено, за да не се сварят жълтъците. Яйчената смес се добавя при охладената вече шоколадова смес. Белтъците и 1 с.л. захар се разбиват с миксер "на сняг" и на три пъти се добавят към шоколадовата смес, разбърквайки внимателно с шпатула. Когато цялата смес е хомогенна се разпределя в купички и се оставя в хладилника да се охлади за няколко часа. За топинг може да се разбие животинска сметана с малко захар и ванилия. Ягоди, малини, боровинки - за украса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар