петък, 26 юли 2019 г.

Мус от авокадо, банан и мента


Какво да купим?
за основата:
1 чаша сурови бадеми (може и други ядки)
1 чаша фурми
1 ч.л. какао

за муса:
1 авокадо
2 банана
3 с.л. кокосово масло
3 с.л. мед или кленов сироп
няколко клонки мента
ванилия
щипка сол

за "ганаша":
2 с.л. какао 
3 с.л. какаово масло
2 с.л. мед или кленов сироп

за украса:
горски плодове


Приготвяне
Този десерт може да се направи в една голяма тортена форма или в много малки шоли/чашки/панички.

Блендираме ядките, обезкостените фурми и какаото. Разпределяме сместа в купички, притискайки и заравнявайки с лъжица, за да се получи нещо като блат. 

Маслото се разтопява на водна баня. Ментата се нарязва на много ситно предварително, в случай, че пасаторът не успее да я пасира добре. Всички съставки за крема се пасират до гладка хомогенна смес. Разпределя се върху вече подготвената основа.

Какаовото масло се разтопява на водна баня и се смесва с какаото и подсладителя. Тази "шоколадова" смес се изсипва върху пълните с мус формички. По около 2-3 ч.л. на форма са достатъчни. 

Кремчетата се прибират в хладилник за час-два, а при поднасянето се украсяват със свежи плодове.



Няма коментари:

Публикуване на коментар