Какво да купим?
1 ч.ч. хладка вода
1 ½ ч.ч. бяло брашно
1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно (ръжено-пшеничено или лимец)
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1/2 пакетче жива мая
2 с.л. олиоили зехтин
Приготвяне
Маята и захарта се разбъркват в топлата вода. Добавя се малко от бялото брашно (половин чаша) и се бърка с телена бъркалка до хомогенност. Завива се с кърпа и се оставя на топло да шупне за около 15 минути.
Към шупналата смес се добавят мазнината и солта. Започва се прибавянето на пресятото бяло брашно, а след това и пълнозърнестото, разбърквайки с лъжица. В момента, в който това стане трудно, тестото се измесва с ръце на плота. Намазва се с няколко капки олио и се оставя на топло да втаса около час, отново поктито.
Втасалото тесто се доизмесва с мащерка и семена по желание. На дъното на тавичка се слага пекарска хартия, която се поръсва с галета или царевично брашно, поставя се оформения хляб/питка и отново се завива с кърпа за 15-20 минути. Поръсва се със семена или само с брашно и се пече на 180 градуса за около 30 минути в предварително загрята фурна. След като се извади от фурната се завива с кърпа.
Маята и захарта се разбъркват в топлата вода. Добавя се малко от бялото брашно (половин чаша) и се бърка с телена бъркалка до хомогенност. Завива се с кърпа и се оставя на топло да шупне за около 15 минути.
Към шупналата смес се добавят мазнината и солта. Започва се прибавянето на пресятото бяло брашно, а след това и пълнозърнестото, разбърквайки с лъжица. В момента, в който това стане трудно, тестото се измесва с ръце на плота. Намазва се с няколко капки олио и се оставя на топло да втаса около час, отново поктито.
Втасалото тесто се доизмесва с мащерка и семена по желание. На дъното на тавичка се слага пекарска хартия, която се поръсва с галета или царевично брашно, поставя се оформения хляб/питка и отново се завива с кърпа за 15-20 минути. Поръсва се със семена или само с брашно и се пече на 180 градуса за около 30 минути в предварително загрята фурна. След като се извади от фурната се завива с кърпа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар