събота, 3 януари 2015 г.

Шоколадови кексчета със заквасена сметана и шоколадов крем


Какво да купим?
35 гр. какао
60 мл. гореща вода
175 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
115 гр. меко масло
175 гр. захар
2 големи яйца
1 ч.л. ванилия
80 гр. заквасена сметана

за шоколадовия крем:
100 гр. черен шоколад
90 гр. крем сирене
60 гр. меко масло
80 гр. пудра захар
20 гр. какао
100 гр. заквасена сметана

Приготвяне
Фурната се загрява на 180 градуса. Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади. Брашното, бакпулвера, содата и солта се разбъркват в купа. Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути, докато се получи светла и кремообразна смес. Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията. Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре. Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното. Когато сместа е готова се разпределя във всяка формичка като се пълни не повече от 3/4 от обема й. Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна за около 20 минути. Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се охлажда. В купа се смесват сиренето, пудрата захар, заквасената сметана и какаото и се разбърква до обединяването им. Накрая се добавят охладения шоколад и се разбива с миксер до получаването на пухкав и хомогенен крем. Кексчетата се декорират с приготвения крем и се съхраняват в хладилник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар