Какво да купим?
200 гр. ориз
30 гр. масло
200 гр. шунка
125 гр. настърган кашкавал
300 гр. тиквички
250 гр. спанак (в случая зелен фасул)
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
1 к.ч. течна безсолна сметана
200 гр. ориз
30 гр. масло
200 гр. шунка
125 гр. настърган кашкавал
300 гр. тиквички
250 гр. спанак (в случая зелен фасул)
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
1 к.ч. течна безсолна сметана
Приготвяне
Сварете ориза в подсолена вода и го оставете да изстине. Нарежете лука и чесъна и ги задушете в маслото. Нарежете спанака (аз нямах, затова сварих зелен фасул и го нарязах на парченца) и го прибавете към лука и чесъна. Накрая сложете и нарязаните зелени подправки. В подходящ съд смесете ориза, задушеният спанак, нарязаната шунка и настърганият на едро кашкавал. Добавете яйцата и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Нарежете тиквичката на кръгчета и я объркайте с оризовата смес. Постелете дъното и стените на кексова форма с хартия за печене. Намажете я с масло. Изсипете сместа и притиснете с лъжица. Изпечете я в загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути до зачервяване.
Сварете ориза в подсолена вода и го оставете да изстине. Нарежете лука и чесъна и ги задушете в маслото. Нарежете спанака (аз нямах, затова сварих зелен фасул и го нарязах на парченца) и го прибавете към лука и чесъна. Накрая сложете и нарязаните зелени подправки. В подходящ съд смесете ориза, задушеният спанак, нарязаната шунка и настърганият на едро кашкавал. Добавете яйцата и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Нарежете тиквичката на кръгчета и я объркайте с оризовата смес. Постелете дъното и стените на кексова форма с хартия за печене. Намажете я с масло. Изсипете сместа и притиснете с лъжица. Изпечете я в загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути до зачервяване.
Това пролетно ястие е подходящо за гарнитура към месо. Може да се поднесе и като самостоятелно ястие с млечно - чеснов сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар