събота, 3 януари 2015 г.

Пролетено солено руло




Какво да купим?
200 гр. ориз
30 гр. масло
200 гр. шунка
125 гр. настърган кашкавал
300 гр. тиквички
250 гр. спанак (в случая зелен фасул)
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
1 к.ч. течна безсолна сметана 

Приготвяне
Сварете ориза в подсолена вода и го оставете да изстине. Нарежете лука и чесъна и ги задушете в маслото. Нарежете спанака (аз нямах, затова сварих зелен фасул и го нарязах на парченца) и го прибавете към лука и чесъна. Накрая сложете и нарязаните зелени подправки. В подходящ съд смесете ориза, задушеният спанак, нарязаната шунка и настърганият на едро кашкавал. Добавете яйцата и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Нарежете тиквичката на кръгчета и я объркайте с оризовата смес. Постелете дъното и стените на кексова форма с хартия за печене. Намажете я с масло. Изсипете сместа и притиснете с лъжица. Изпечете я в загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути до зачервяване. 

Това пролетно ястие е подходящо за гарнитура към месо. Може да се поднесе и като самостоятелно ястие с млечно - чеснов сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар