събота, 3 януари 2015 г.

Кренвиршки


 
Какво да купим?
500 гр. брашно
2 яйца - единият жълтък е за намазване
60 гр. масло, разтопено
75 мл. топло мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
100 мл. топла вода
1/2 кубче прясна мая
чубрица
10 кренвирша
жълтък + 2 с.л.прясно мляко за намазване
семена по желание
 
Приготвяне
Разтворете маята и захарта в топлата вода, покрийте с кърпа и оставете за 20 минути на топло да шупне. Разбийте яйцето и белтъка, добавете млякото, маслото и шупналата мая. Пресейте брашното и солта в купа, направете кладенче и в него изсипете течните продукти. Омесете тестото до гладкост. Сложете го в купа, намажете го с малко масло/олио, покрийте с прозрачно фолио, след това с кърпа и оставете на топло, докато тестото не удвои обема си. Отнема около час. Омесете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разточете на тънка кора. Поръсете я с чубрица. Нарежете я на ивици с ширина 2 см. и увивайте ивиците със захлупване около кренвиршите, които предварително сте разделили на две. Така ще се получат 20 кренвиршки. Поставете ги в застлана с хартия за печене тава, с разстояние между тях, защото ще се подуят леко и не трябва да залепват една за друга. Оставете ги да втасат 15-20 минути, намажете с разбития в прясното мляко жълтък и поръсете със семената. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути. Извадете ги и ги покрийте с кърпа, за да омекнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар