четвъртък, 29 януари 2015 г.

Крем-карамелена торта с кроасани


Какво да купим?
5 кроасана (с пълнеж по вкус)
800 мл. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
няколко лъжици захар за карамела
6 яйца
2 ванилии или друг аромат шоколад



Приготвяне
Карамелизираме захарта в подходяща форма за печене и я обливаме по стените и дъното. Нареждаме нарязаните на шайби кроасани, докато карамелът е още топъл, за да залепнат за него ( на 2 или 3 реда в зависимост от диаметъра на формата). Оставяме я настрана.
Загряваме леко млякото (не трябва да е горещо). С миксер разбиваме добре яйцата и захарта и на тънка струя изсипваме към тях топлото мляко. Добавяме желания аромат. Аз сложих половин ампула есенция шоколад, тъй като кроасаните бяха с такъв пълнеж. Получената смес изсипваме върху кроасаните като изчакваме малко да попият и тогава доливаме втората половина от яйчената смес. Слагаме формата в тава със студена вода. Печем на 160 градуса за около 50 минути. Следим водата да не заври. Ако това стане, добавяме студена вода. Ако кроасаните се запекат отгоре, а при леко разклащане виждате, че все още не е готов крема- покрийте с фолио. При готовност изключваме и отваряме фурната. Оставяме тортата вътре за 15 минути. Когато тортата е изстинала я прибираме в хладилника. След поне 6 часа я обръщаме в подходящ поднос и поливаме с карамела, който е останал по формичката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар