сряда, 4 февруари 2015 г.

Лазаня Болонезе



Какво да купим?
1 пакет кори за лазаня
350 гр. кашкавал
200 гр. топено сирене

За доматения сос:
700 мл. доматен сос
500 гр. кайма
олио
1 глава лук
2 ск. чесън
босилек
черен пипер
сол

За сос Бешамел:
500 мл. прясно мляко
30 гр. масло
2 с. л. брашно
черен пипер
щипка индийско орехче
сол

Приготвяне
За доматения сос: запържваме лука и чесъна в тиган с малко олио. Добавяме каймата и запържваме и нея като я "натрошаваме" с дървена лъжица.  Добавяме доматения сос и подправките и оставяме да къкри на слаб котлон, докато се сгъсти леко соса. 
За белия сос: в сгорещеното масло добавяме брашното и разбъркваме, докато се разтвори добре. Заливаме с топлото мляко. Бъркаме, докато сосът започне да се сгъстява, добавяме подправките и снемаме от огъня. 
Сваряваме корите в гореща, подсолена вода с няколко капки олио. Варят се така, че да не залепват една за друга, за по минута-две. Изваждат се  върху пекарска хартия (не кухненска, защото ще залепнат). 
На дъното на правоъгълна тавата слагаме малко от доматения сос, колкото на намазним съда. Започваме да редуваме ред кори, ред доматен сос, настърган кашкавал. Следва ред кори, ред бял сос и нарязано на кръгчета топено сирене. Така се редуват докато се изчерпа количеството. Завършваме с настърган кашкавал. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. Махаме фолиото, за да се запече кашкавала до златист цвят. Поръсваме с нарязан на ситно босилек. Сервира се топла, нарязана на квадрати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар