неделя, 15 февруари 2015 г.

Шоколадова маркиза с белтъци



Какво да купим?
270 гр. натурален шоколад
45 гр. масло
7 бр. белтъци
щипка сол
1 с.л. заквасена сметана


 
Приготвяне
Рецептата е идеална, ако се чудите, какво да правите с останалите белтъци. 

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, разбърквайки със силиконова шпатула. Сместа се разбърква добре до хомогенност. Белтъците (предварително престояли на стайна температура) се разбиват на сняг със щипка сол. Шоколадовата и белтъчната смес се смесват и се разбъркват добре до гладка хомогенна смес, но не с миксер, а с шпатулата. Към тях се добавя и сметаната. Отново се разбърква добре. Сместа се изсипва във формичка, предварително застлана с кухненско фолио и се "запечатва" с него. Слага се капак и се оставя в хладилник за ден-два. След това се нарязва и сервира с украса по желание (сладолед или крем Маскарпоне, сметана и кокос в моя случай).

1 коментар: