четвъртък, 24 декември 2015 г.

Тиквеник или баница с тиква


Какво да купим?
1 пакет кори за баница
1/2 тиква цигулка - около 1200 гр.
250 гр. захар
още 50-100 гр. захар за поръсване
1 и 1/2 ч.л. канела
150 гр. масло
1 и 1/2 ч.ч. орехи
пудра захар



Приготвяне
Тиквата се обелва и настъргва на редне. Смесва се с половината масло и малко вода и се вари в тенджера на затворен капак за кратко, докато омекне. След това течността се отцежда, добавят се орехите, канелата и захарта (250 гр.). Като изстине плънката за баницата, разтопяваме останалото масло, с което мажем корите. Всяка обга се прави от два листа кори, намазани с масло, 4 големи с.л. плънка и поръсени с още захар. Навиват се и се редят на охлюв в предварително намазнена тава. Накрая намазваме цялата вече навита баница с малко от разтопеното масло. Покриваме тиквеника с фолио и печем на 180 градуса 20 минути. След това махаме фолиото и допичаме още толкова или до златист цвят. Поръсваме с пудра захар след като изстине.


Няма коментари:

Публикуване на коментар